Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев посети демитализираната зона между двете части на Корейския полуостров

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев посети една от най-охраняваните граници в света в последния ден от посещението си в Сеул. Държавният глава разгледа част от демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Демилитаризираната зона е създадена след края на Корейската война през 50-те години като буфер между Юга и Севера по протежение на 38-ия паралел, който разделя полуострова на две части. Въпреки наименованието си това е една от най-опасните граници в света, с най-голяма концентрация на тежко въоръжение. Зоната е осеяна с противопехотни мини и е оградена с бодлива тел.

Демилитаризираната зона е дълга 241 километра и е широка 4 км. Тя е обособена като място, където да се водят дипломатически преговори между двете страни. Това е високорискова зона и има известна опасност, обясни майор Драпър.

Принудителната изолация на територията, липсата на човешка намеса заради необезопасените минни полета превръща региона в природен резерват. Въпреки че е строго охранявана, демилитаризираната зона е най-посещаваната от туристи част от страната.

В края на посещението си в Сеул президентът откри корейско-български бизнес форум.

Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на университет "Сункюнкуан".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!