Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено за част от територията на сливенското село Сотиря

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение беше обявено тази вечер за част от територията на сливенското село Сотиря. Причината е опасност от нови движения на активирано свлачище, които застрашават хората и инфраструктурата.

Заповедта на кмета на Сливен Кольо Милев за обявяване на бедствено положение в селото влиза в сила тази вечер. В обсега на свлачището попадат частни жилищни и стопански сгради и инфраструктура. Засегнати са кметството, целодневната детска градина, основното училище в селото, три улици, 20 домакинства, съоръжения на "ВиК" и мобилен оператор. Опасност произтича от факта, че теренът продължава да е силно оводнен, поради изтичане на големи водни количества от каптажите и от уличния отток на дренажни и повърхностни води.

Земният натиск на ската е увеличен, каза началникът на общинския отдел за управление при кризи Снежана Кънева. Собствениците на сгради ще бъдат предупредени за опасността от обитаване на имотите. Изготвено е становище на геозащитно дружество, предстои възлагане на спешни аварийно-възстановителни работи. Ще се проучат възможностите за трайно укрепване на засегнатите територии. Назначена е комисия за оглед на всички пострадали и потенциално застрашени обекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!