Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Гърмен

| обновено на 24.05.15 в 16:01
Гърмен, протест
Снимка: БГНЕС

Малко след 11:30 часа повече от 500 протестиращи от селата Гърмен, Марчево, Огняново и от град Гоце Делчев влязаха в преки сблъсъци с полицията при опит да проникнат в ромския квартал "Кремиковци" на община Гърмен. Това стана след масовия бой вчера между българи и роми, който завърши с осем арестувани роми. Протестът е с искане всички незаконно пребиваващи да бъдат изселени.

До сблъсъците с полицията се стигна, след отказа на органите на реда да разрешат на протестиращите да влязат в ромската махала. Сред протестиращите има хора, както от най-пострадалите села, така и от Гоце Делчев, които имат вили и са силно притеснени от факта, че през последните месеци изключително са се увеличили ромските набези дори през деня. На протеста присъстваха много жени и деца. Всички търсят саморазправа с ромите, които бяха нападнали техните близки и приятели.

Недоволните блокираха пътя между селата Гърмен и Марчево, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица".  Към 14.30 часа блокадата на кръстовището между селата Гърмен, Марчево и Ковачевица бе вдигната, протестиращите около 500 души започнаха да се разотиват. За утре сутринта е насрочена среща при областния управител на Благоевградска област. 

По-рано днес бяха мобилизирани полицаи от Банско и от Разлог, за да се включат в опазването на обществения ред и сигурност. По официални данни 769 са регистрираните роми в кв. "Кремиковци", но живеят много повече от 900 души, които нямат адресна регистрация, нямат удостоверение за постоянен или настоящ адрес. 

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също е сред протестиращите, които издигнаха редица искания:

Да се направят проверки относно законността на къщите, които са в квартал "Кремиковци", колко разрешителни са издадени и колко хора са регистрирани по адресна регистрация, и какво правим с констатираните незаконни постройки!? Към момента имаме 129 заповеди за незаконни постройки, издадени от ДНСК. Доколкото си спомням, те са от 2011 година. От ДНСК не са предприети мерки, преди да влезне в сила промяната на закона да се прехвърлят правомощията на общината. Били са в правомощията на ДНСК. Законът казва, че който е издал заповеди, преди промяната, длъжни са тези, които са издали заповедта, да изпълнят тази заповед. Относно регистрацията, към момента има регистрирани 769 души в махалата.Тепърва ще видим какво трябва да предприемеме. Най-напред трябва среща с всички институции - с ДНСК, с образование и с началника на Регионалния инспекторат по образование, за да се предприемат някакви действия.

Протестиращите от днес се заканват да блокират Община Гърмен отново утре сутринта в 8 часа. Те ще представят своите искания. Недоволстващите дадоха едномесечен срок незаконно живеещите роми да бъдат изселени. Ако това не се случи, ще се пристъпи към други прояви на гражданско неподчинение. Най-крайните заплахи, които представиха днес протестиращите са, че ще откажат да гласуват на местните избори в знак на протест на това, че държавата не предприема мерки срещу незаконно настаняващите се хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!