Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Гърмен засега е спокойна

Ситуацията в Гърмен засега е спокойна. Единствените знаци за напрежение са засиленото полицейско присъствие пред Общината и намиращата се на отбивката за квартал "Кремиковци" кола на жандармерията. 

Не се състоя обявената за 10.00 часа среща между двете страни в конфликта. В разговор със старши комисар Христо Разсолков, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, с главен инспектор Костадин Ковачев - началник на РПУ-Гоце Делчев, и с кмета Минка Капитанова, представители на протестиращите изразиха нежеланието си да се срещнат с ромите. Обявиха също, че поредното мирно шествие-протест ще започне в 17.00 часа. Уведомление за протеста обаче все още не е получено в Общинската администрация.

Христо Разсолков подчерта основните мерки, които са предприети до момента: засилено полицейско присъствие в района около така нареченото "ромско гето "Кремиковци", получено е уверение от Община Гърмен за изграждане на видеонаблюдение в района, направени са първи стъпки за диалог между двете страни, нулева толерантност към извършване на противообществени прояви и масови проверки съвместно със заинтересованите институции.

И още - министър Бъчварова ще посети до една седмица отново Гърмен и ще направи повторен анализ на ситуацията. Общината работи в синхрон с полицията. Жандармерията ще бъде в района докато е необходимо, но в разумни граници, каза още старши комисар Христо Разсолков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!