Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плиска ще стане значим православен и културен център с подкрепа на държавата

Очакваме всеки момент да подпишем договор с Министерството на културата и да продължим работата си по проучването на Плиска. Както знаете Министерски съвет отпусна 500 000 лева за разкопки и социализация на НИАР-Плиска, като почти половината от парите ще отидат за цялостно проучване на някой от най-важните сгради в първата българска столица, това каза доц. Павел Георгиев от НАИМ към БАН по повод посещението на премиера Бойко Борисов в Плиска.

„Майката“ на всички български църкви – Голямата базилика в първата българска столица Плиска, вече има притегателна сила за младите поколения. Днес направих инспекция на археологическите разкопки в района и съм убеден, че ще възстановим комплекса, за да могат туристи на всякаква възраст и ученици като тези, с които днес се срещнах, да идват тук и да видят историята през всички времена и епохи. Това написа вчера в профила си, в една от социалните мрежи, министър-председателят Бойко Борисов.

Със средствата, които инвестираме, и с реализацията на проекти за реставрация ще направим Плиска значим православен и културен център. Щастлив съм, че за по-малко от месец отделихме 1,3 млн. лвева за строителството и възстановяването на духовни средища – за Плиска и за манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали"
, пише още премиерът. По време на посещението си в Плиска Борисов е бил придружаван от областният лидер на ГЕБР Любомир Христов и кмета на Каспичан Милена Недева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!