Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 служители от Агенцията по храните в Бургас оказвали натиск върху собственици на заведения

Снимка: Мария Съботинова

Пет служители на Агенцията по храните в Бургас са съкратени със съмнение, че са обслужвали частен интерес. Добилата популярност като "такса спокойствие" в областта е действала по различен начин.

Инспектори от Агенцията са оказвали натиск върху собственици на заведения, каза началникът на Областната дирекция в Бургас Георги Митев. Те са извършвали проверки за това как се унищожават странични животински продукти като кости и кожа, добави Митев.

Първата жалба дойде от група собственици на ресторанти, които ме алармираха, че върху тях се оказва натиск от колегите. Натискът е под най-различна форма, административна, естествено, включително, както предписания, така и писане на актове, и нещо, което е абсолютно недоказуемо, естествено даването на визитни картички на определени фирми, които се занимават със съхраненията и преработката на такива отпадъци, обясни началникът на Областната дирекция в Бургас.

Митев е категоричен, че тази схема е работила, преди той да стане директор и че вече е прекратена. За петима от служителите на агенцията има съмнения, че са участвали в нея. Те са освободени заедно с текущите общо 19 съкращения. Цял Отдел за анализ на риска е работил в тази посока. Заповедите са идвали директно от бившия вече изпълнителен директор, разказва още Георги Митев.

Точно този отдел "Анализ на риска" е бил разковничето и острието на бившия изпълнителен директор, допълни Митев.

Отделът за анализ на риска е закрит, добави Георги Митев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!