Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребители с иск срещу ЕВН-Топлофикация заради такса "сградна инсталация"

Снимка: БГНЕС

Сдружението за правна помощ на потребителите внесе в Пловдивския окръжен съд колективен иск срещу ЕВН-Топлофикация заради начисляваната от дружеството такса "сградна инсталация".

Според юристите на сдружението тази такса представлява в пълна степен нелоялна и агресивна търговска практика спрямо домакинствата, които са се отказали от парно и дори са свалили радиаторите си. Това е грубо нарушение на европейската директива за защита потребителите, която забранява събирането на пари за услуга или стока, която е доставена, но изрично нежелана от получателите, обясни днес председателят на гражданската организация Димитър Деков.

По повод действията на сдружението от ЕВН разпространиха становище до медиите, в което се припомня, че казусът е разискван и през  2014 г. И тогава беше коментирано, посочват от дружеството, че европейската директива е транспонирана в Закона за защита на потребителите. В известна степен се създават определени колизии с други български закони като Закона за енергетика, който е специален закон. Съгласно него цената за отдадената топлинна енергия е дължима, подчертават от ЕВН. От дружеството припомнят още, че по казуса има решение на Конституционния съд от 2010 г. по искане на омбудсмана, становище на Министерството на енергетиката от 2014 г. и на Комисията за защита на потребителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Колективен иск срещу EVN - Топлофикация заради таксата "сградна инсталация"

Сдружението за правна помощ на потребителите внесе в Пловдивския окръжен съд колективен иск срещу ЕВН – Топлофикация заради начисляваната от дружеството такса „сградна инсталация”.   Според юристите на сдружението тази такса представлява в пълна..

публикувано на 04.06.15 в 13:06

Как се плаща такса "сградна инсталация" за парно

Между 15 и 45% от абонатите на топлофикациите у нас се топлят само от щранговете. Средно за година около 35-45% от топлината, която влиза в сградата потъва в сградната инсталация. Ако абонатите, които не ползват парно и са демонтирали радиаторите си спрат..

публикувано на 23.02.15 в 08:11

Спорът за такса "сградна инсталация" отива в Европейската комисия

Сдружението  за правна помощ на  потребителите  сезира ЕК заради нежеланието на  „ЕВН – Топлофикация”  да се съобразява с правото на абонатите си  да не плащат такса „сградна инсталация”,  когато са се отказали от парно.   Председателят на..

обновено на 04.11.14 в 13:13

ЕVN: Такса "сградна инсталация" остава

Такса „сградна инсталация” продължава да се дължи от клиентите, когато те имат имоти в сгради етажна собственост, които не са се отказали от топлофикационната услуга, тъй като клиентите са собственици на тази сградна инсталация. Това заяви пред..

обновено на 29.10.14 в 13:59

ДКЕВР решава дали такса "сградна инсталация" трябва да отпадне за абонатите на топлофикациите

Очаква се днес енергийният регулатор да излезе със становище дали плащаната от абонатите на топлофикациите такса "сградна инсталация" трябва да отпадне. Спорът вече отиде в Европейската комисия, след като Сдружението за правна помощ на потребителите в..

публикувано на 07.11.14 в 07:25