Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП проверява безопасността на атракционните съоръжения за деца в увеселителните обекти в София

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започна да проверява безопасността на атракционните съоръжения за деца в увеселителните обекти в София. Проверяващите следят за безопасността на батутите, въртележките, гондолите и въжените атракциони. Истатко Томов от комисията обясни, че собствениците на обектите трябва да представят разрешително за ползване на съоръженията:

Трябва да се види дали на видно място са обявени видът на обекта, неговите собственици, цените на предлаганите услуги. Информация, също задължително, трябва да има за възрастовата група на ползвателите, за минималните ограничения за ползване на тези съоръжения, като не би следвало да има лица в нетрезво състояние, да носят обемни, остри предмети, да пушат, каза Томов и допълни:

Ако има и се установи, че лицето, което осъществява дейността няма документ, удостоверяващ оценка за съответствие за безопасност, в административно-наказателните разпоредби има предвидена санкция от 5 000 до 10 000 лева. С решение на комисията ще бъде налагана принудителна административна мярка "временно затваряне на обекта" до привеждане в съответствие с изискванията за безопасност.



Подобни проверки на съоръженията за деца се правят от няколко дни в цялата страна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!