Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на цар Самуил се издигна до базиликата "Света София"

| обновено на 08.06.15 в 15:51
Снимка: БГНЕС
В София днес тържествено бе открит паметникът на българския владетел от 997 до 1014 година цар Самуил до базиликата "Света София". Монументът бе осветен от българския патриарх Неофит.

Церемонията протече при сериозни мерки за сигурност. На откриването на паметника присъстваха президентът Росен Плевнелиев, кметът Йорданка Фандъкова. Държавният глава прие почетния строй на националната гвардейска част, прозвуча националният химн. Много граждани също дойдоха да почетат паметта на цар Самуил.

България ще има своя държавен знак на почит към цар Самуил, посочи в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Самуил е историческа фигура, която е символ на борбата за спасяване на българската държава. Нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя.

Президентът изрази надежда, че паметникът няма да разединява. Преди откриването на монумента се разрази дискусия около проекта на автора на скулптурата Александър Хайтов, както и дали мястото да базиликата "Света София" е подходящо избрано.

В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16-а република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност. В столицата на България имаме паметници на Съветската армия и на император, но нямаме паметник дори и на основателя на българската държава.

Десетки хора поднесоха цветя на паметника и почетоха паметта на цар Самуил, включително от Западните покрайнини.

Основният камък на монумента беше положен на 6-и октомври миналата година, когато отбелязахме 1000 години от кончината на цар Самуил. Автор на скулптурата е Александър Хайтов, чийто проект спечели конкурс сред 21 проектни предложения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Откриват тържествено паметника на Самуил в София

Паметникът на цар Самуил, издигнат в София по повод хиляда години от смъртта на българския държавник, ще бъде открит с тържествена церемония. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което патриарх..

публикувано на 08.06.15 в 07:13

Александър Хайтов: Всяко начинание си има критики, резултатът е важен

Паметник на цар Самуил по повод 1000 години от смъртта на българския държавник ще бъде открит с тържествена церемония в София. Инициативата е подкрепена от български общественици, учени и представители на националните институции. Осъществява се с..

публикувано на 08.06.15 в 10:06