Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от обгазяване на "Долно Езерово" след разлива на бензин, обяви кметът на Бургас

| обновено на 17.06.15 в 21:46
Снимка: БГНЕС

Технологичен пропуск от корозия на тръбата или проблем със заваръчния шев са най-вероятните причини за разлива на десетки тонове бензин от нефтопровод на "Лукойл Нефтохим Бургас" на 2 километра от бургаския квартал "Долно езерово". В официално съобщение до медиите от "Лукойл" твърдят, че се разследва версията за криминален пробив при кражба на гориво.

В района се усеща силна задушлива миризма, но няма опасност от обгазяване на жителите на квартала, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Най-важното е, че е овладян разливът. Не е констатиран, вследствие на 6-7 замервания, разлив в защитената територия. Според експертите на "Лукойл" е около 30 тона разлятото количество бензин А-95. В момента е създадена организация с десет цистерни, които изпомпват повърхностния слой от бензин и се насочва към пречиствателните съоръжения. По мнение на екипите до ранни часове на утрешния ден трябва да бъде източено цялото количество, посочи Николов.

Той обясни дали силната миризма на бензин е опасна за жителите на квартала.

Опасна е, ако стигне до жилищната територия, заради което сме затворили пътя от двете страни. Не пропускаме преминаването на автомобили, за да не застрашим живота и на хората. Има риск вследствие на високите температури от искра, от преминаващ автомобил да се получи пожар. Именно затова сме ограничили движението, докато не приключи акцията по обезвреждане и почистване на засегнатата и замърсена територия, каза още кметът на Бургас.

От пробития тръбопровод се изляха десетки тонове бензин край бургаския квартал "Долно Езерово". Пътят "Долно Езерово" - Братово беше залят и отцепен. Гориво е попаднало и в река Чукарлийска.

По данни на "Лукойл Нефтохим Бургас" течът от пробития нефтопровод е между 10 и 30 тона гориво.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите вземат проби за анализ на замърсената вода в река Чукарлийска, която се влива в езерото Вая. Измерва се и замърсяването на въздуха.

На място са изпратени полицейски екипи и специализирани коли на службата за пожарна и аварийна безопасност в Бургас.

Спукването на нефтопровод от предприятието "Лукойл Нефтохим Бургас" доведе до замърсяване на околната среда, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Аварията е по нефтопровод, по който се транспортира бензин. 

Разливът е от бензин. По първоначални данни от порядъка на 30-40 тона е количеството, което се е разляло в река Чукарлийска и в езерото Вая, което е защитена зона. Част от него е и защитена територия, защитена местност и в този смисъл има опасност за живота в езерото. Предприети са незабавни действия, както от Регионалната инспекция по околна среда и водите, които са на място и в момента. От община Бургас в непрекъсната връзка съм с кмета Димитър Николов и от колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, от които също се предприемат действия за ограничаване на разлива. Вече са инсталирани буйови заграждения, чрез които се ограничава замърсяването. Операторът "Лукойл Нефтохим" ще понесе санкции за допускането на това нарушение и те ще бъдат с цялата строгост на закона. Това, което се предприема като мерки от страна на институциите, е в посока ограничаване на възможното замърсяване, обясни Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!