Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава почистването на река Чакърлийка от разлива на бензин

| обновено на 20.06.15 в 15:59
Снимка: Даниела Костадинова

С абсорбиращ материал продължава почистването на река Чакърлийка от разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Езерово“.

Всички проби за замърсяване на въздуха и защитеното езеро Вая са отрицателни, заяви на място министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

В района на разлива все още има остатъчно замърсяване. На 2 декара площ са поставени течни и сухи абсорбиращи материали, заяви главният еколог на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Николай Новачев:

В момента са остатъчни фракции. Това, което реално е било задържано по тръстиката и което изпуска в момента - абсорбираното, най-вероятно като се вдигна нивото заради дъжда. Активното изтичане беше прекратено към 20 часа в деня на разлива.

Нощна чапла, риби и земноводни, включително и защитен вид жаба са сред жертвите на екологичното замърсяване, каза Костадин Господинов от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/:

Вчера получихме сигнал от член на дружеството със снимки, описания на мястото. Самото място е на някакво разстояние от границата на защитената местност, но ние, за да бъдем сигурни, предпочитаме да влезем и да направим проверка.

Всички сигнали за мъртва риба или защитени видове птици ще бъдат проверени, увери МОСВ Ивелина Василева:

Излезли сме с предписание към "Лукойл - Нефтохим" - Бургас. Той има ангажимент в рамките на три дни да представи план за действие за подсилане на охраната по трасето на продуктопроводите, в това число видеонаблюдение, засилени мерки за охрана, с цел да не се допускат в бъдеще подобни инциденти.

Пробите за замърсяване в населените места са отрицателни, каза кметът на Бургас Димитър Николов:

Проверихме територията на Братово и територията на Долно Езерово, както и два промишлени сондажа със стопанско предназначение. В тази зона няма наличие на въглеводороди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!