Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митов: НАТО няма намерение да разполага нападателна техника у нас

Разполагането на техника се извършва според предварително одобрени планове

Снимка: БГНЕС


Обявените намерения на Съединените щати да разположат военна техника у нас са в рамките на споразуменията от последната среща на върха на НАТО и част от сътрудничеството ни с Вашингтон в сферата на сигурността. Това обясни министърът на външните работи Даниел Митов.

Тази седмица американският министър на отбраната Аштън Картър съобщи, че страната му ще разположи военна техника в държавите от Източна Европа, сред които и България. Страната ни все още не е дала съгласие за разполагане на техниката, стана ясно от думите на Митов. Той уточни, че има техническа процедура, която трябва да бъде спазена.

Министър Митов обясни, че за пореден път се създава истерия около нещо, което е предварително обявено и договорено на срещата на върха на НАТО миналата година. В Уелс държавите - членки на Алианса одобриха план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна.

Тези гаранции се дават през засилени учения. Такива учения имаше в началото на годината, пак се създаде такава истерия, сега ученията продължават, те са над 70 планирани. Когато има готовност, когато имаме повече информация по техническите параметри, ние ще уведомим както обществеността, така и Комисията по отбрана. Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките както на споразуменията, постигнати в Уелс, така и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ, споразумение, подписано през 2006 година от тройната коалиция, правителството на господин Станишев. От тогава досега в продължение на девет години постоянно са се провеждали такива учения, постоянно е идвала военна техника. 

Митов подчерта, че НАТО няма намерение да разполага нападателна техника у нас или оръжия, които могат да бъдат възприети като признак на агресия.

Разполагането на техника се извършва според предварително одобрени планове, подчерта заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Не е възможно САЩ като страна - членка на НАТО да разположат подобна военна техника, без тази техника да бъде включена в плана за тренировката, за участието, в какъв период от време, на кой полигон. Съгласно споразумението от 2006 година позволява на войските на САЩ да извършват тренировки на българска територия в рамките на 2 500 души със съответната техника. Към този момент тази численост не е достигната и няма да бъде достигната.

Правителството отложи за следващата седмица разглеждането на въпроса за закупуването на нови изтребители за нуждите на армията ни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Военните министри от НАТО ще обсъдят разполагането на военна техника в Източна Европа

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят в Брюксел разполагането на военна техника в Източна Европа. Според изявление на американския военен министър Аштън Картър България, Румъния, Полша и трите балтийски републики са се съгласили на това...

публикувано на 24.06.15 в 07:58
Аштън Картър

Аштън Картър: САЩ ще разположат военна техника в Източна Европа

САЩ ще разположат танкове, артилерия и друга военна техника в Източна и Централна Европа. Това заяви американският министър на отбраната Аштън Картър в Талин, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че България, Румъния, Полша и трите прибалтийски републики..

обновено на 23.06.15 в 18:33

Валентин Радев: Има споразумение, което включва техника на НАТО на наша територия

Заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев не намери основания да няма въоръжение на НАТО на наша територия, след като страната ни е член на Алианса и има споразумения, които спазва: Не виждам защо..

публикувано на 24.06.15 в 14:22

БСП иска извънредно заседание на парламентарната комисия по отбраната

От БСП настояват за свикване на извънредно заседание на парламентарната комисия по отбраната, на което да бъдат изслушани министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната Румен Николов заради намеренията за разполагане на наша територия..

публикувано на 24.06.15 в 14:14