Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Шарков: Едва ли някой ще иска да приватизира "Пирогов"

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков смята, че едва ли някой ще иска да приватизира "Пирогов". Изявлението на Шарков преди заседанието на Надзорния съвет на НЗОК бе по повод публикации в медиите.
В закона за лечебните заведения е записано, че при приватизация ще се запази дейността на лечебното заведение като структура и съдържание. Заместник-здравният министър доктор Ваньо Шарков уточни още, че може да се направи приватизация на част от лечебното заведение. В закона е записано и кой взима решението за приватизация. Ако става дума например за областна болница, решението се взима от общото събрание, където има представители от всички общини и не може да има съмнение за задкулисни решения, допълни Ваньо Шарков.

Държавата ще може да осъществява и държавната здравна политика при приватизацията на държавните болници, уточни още Шарков, чрез финансирането на спешния прием на пациентите и чрез механизмите на НЗОК, но с приватизацията е възможно да се приватизират и срутващи се бараки или неизползвани дворове на лечебни заведения. Спешните отделения няма да са обект на приватизация, уточни още заместник-здравният министър. Той даде за пример, че досега има инвеститорски интерес към една общинска болница в страната, която е приватизирана и инвеститорът е вложил 56 милиона лева, като министърът не уточни за коя болница става дума. Санаториумите също ще могат да се приватизират с новия закон за лечебните заведения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!