Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец България и Полша ще подпишат споразумение за ремонта на българските изтребители МиГ-29

| обновено на 01.07.15 в 12:18
Снимка: БГНЕС

До месец България и Полша ще подпишат споразумение за ремонта на българските изтребители МиГ-29. Страната ни започва преговори за покупка на нов тип изтребител. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев, който ще води преговорите за покупката, посочи, че предстои да бъдат уточнени потенциалните купувачи, с които ще се разговаря. Все още не е ясно дали страната ни ще купува нов изтребител или самолет втора ръка:
Ние имаме няколко възможни варианта, включително с Белгия, Холандия, евентуално с Гърция. Всички възможности са отворени. Те очевидно предлагат F-16 и те са в списъка, който е изпратен до мен, но това не изключва възможността да водим разговори и с производители. Въпросът е отворен.
Няма срок за приключване на преговорите, защото по думите на министъра, въпросът с ремонта на изтребителите МиГ-29 бил решен:
Не сме притиснати от обстоятелствата на този етап, тъй като решихме под една или друга форма въпроса с ремонта на МиГ-29, така че имаме възможност във времето да обмислим много добре нашите действия и да преценим кога и с кого да разговаряме. Почти са финализирани разговорите с полската страна. Предложението, което получихме, офертата е изключително изгодна за нас във всяко отношение. Предполагам, че в рамките на този месец, най-късно следващия, ще подпишем споразумение. Ще получим първоначално два или четири отремонтирани техни двигатели, които ще използваме дотогава, докато е необходимо, след което ще възложим отремонтирането вероятно на 10 или 12 двигатели.
Колкото до въпроса, че Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29:
Този въпрос ще го зададете на полската страна, тя поема всички ангажименти, каза Николай Ненчев.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента България не може да си позволи сделка за нови машини:

След 15 години, с този ръст на икономиката, ние ще можем да си купим чисто нова ескадрила. Ние имаме проблем сега, днеска, с бюджета, с дефицитите. Тази година ни дойде много нанагорно, с много плащания. Ако вече са на финала, с радост бих толерирал да го подпишем и за това ще им намерим пари, защото това дава възможност веднага да си пазим границата в един доста дълъг хоризонт.

Днес министрите ще приемат решение за създаване на Съвет по енергийна сигурност с участието на бизнеса и синдикатите. Планира се и създаването на координационен съвет за подготовката на България за членство в еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!