Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Плевнелиев: Каквото и да се случи в Гърция, България е научила своите уроци от не една криза, в които попадахме

Снимка: БГНЕС

С обяснението, че кризи винаги ще има, президентът Росен Плевнелиев подчерта, че трябва да бъде намерено решение за Гърция:

На нашите приятели в Гърция им е тежко.  Ние трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната кризисна ситуация да се нормализира, колкото се може по бързо. Но едно нещо е ясно -  кризите не се решават  само с наливане на пари. Кризите се решават с  отговорни действия на политици, които правят реформи и които гарантират стабилност. Много ни се иска нашите приятели в Гърция да предприемат смели действия за реформи, това да доведе до стабилност.

На въпрос дали има основание страната ни да се притеснява заради кризата в Гърция, държавният глава добави, че каквото и да се случи в Гърция, България е добре подготвена. Според него българската държава е взела мерки и ще премине през която и да е криза в региона, включително и гръцката. 

Винаги, когато има криза при наши съседи, независимо кои са те, ние, разбира се, страдаме от това. Да, ние ще бъдем засегнати, това е повече от ясно, но и ние сме добре подготвени. Каквото и да се случи в Гърция, България е научила своите уроци от не една криза, в които попадахме. Българската икономика е стабилна и расте въпреки кризата около нас. Българските банки са ликвидни и ще се справят с всяка една ситуация. Българската държава и българските институции следят внимателно процеса и са взели всички мерки. Като държавен глава искам да уверя народа, че България е добре подготвена и ще преминем достойно през която и да е криза в региона, включително гръцката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!