Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев получи в Сараево наградата "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа" за 2015-а година

Държавният глава Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в Босна и Херцеговина, се срещна в Сараево с председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич и участва в международната конференция "Регионално икономическо развитие и сътрудничество". Пред водещи мениджъри в региона, държавният глава подчерта, че бъдещето на Балканите е в ЕС:

Само заедно можем да гарантираме мира, само заедно можем да произведем собственият си просперитет, да бъдем атрактивни за инвестиции,  да имаме конкурентни цени на ток, газ и всичко останало. Само заедно можем да се преборим с кризите като например, невижданата миграционна вълна и дори терористичните атаки.

Президентът беше удостоен с отличието "Европейска личност на годината" в Югоизточна и Централна Европа за 2015 година. Наградата е за заслуги в стабилизирането и подобряването на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите. По повод приза, Плевнелиев добави:

Много се гордея с тази висока награда. Тя е награда за българската външна политика, тя е награда за всички български институции и за целия български народ, който работи за мир и добросъседство в региона.

Сред досегашните носители на отличието са президента на Черна гора Филип Боянович и доскорошния държавен глава на Хърватия Иво Йосипович.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!