Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев и Порошенко обсъдиха енергийни въпроси и проблемите на българската общност

Петро Порошенко и Росен Плевнелиев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сигурността на доставките на газ за Югоизточна Европа и правата на сънародниците ни в Украйна, където живее най-голямата българска общност зад граница, бяха сред темите, които президентът Росен Плевнелиев обсъди в Киев с украинския си колега Петро Порошенко.

Украинският държавен глава потвърди, че има конкретна програма, която ще позволи да се подобрят възможностите за развитието на българското малцинство при изучаването на майчин език:

Миналата седмица предложих проект за децентрализация, който дава по-големи права на местните органи за подобряването на социалното, икономическото и културното развитие. Искаме да привлечем европейски пари. С пари от държавния бюджет да бъдат изработени инфраструктурни проекти за създаване на нови работни места, за осигуряване на транспортния коридор, който ще свърза Украйна и България. 

Украйна има намерение да осигури пари за този проект от бюджета с такси от митниците в Иличовск и Одеса. Ситуацията с доставките на газ в Югоизточна Европа беше сред обсъжданите теми. Украйна е ключов партньор за гарантиране на енергийната сигурност както в България, така и на Европа, подчерта Росен Плевнелиев: 

Искаме да помогнем на всички производители на газ, спокойно да транспортират и продават в Европа. Ние не сме против Русия. Ние купуваме руска газ и искаме да продължаваме да купуваме руска газ, но сме против да ни спират кранчето

Петро Порошенко допълни, че всеки газов проект, който заобикаля България и Украйна, няма нито икономическа, нито друга обосновка. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!