Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Искаме да усетите, че България е на ваша страна

Представители на българската общност в Украйна поискаха от президента Росен Плевнелиев и външния министър Даниел Митов съдействие за по-добри пътища в населените с българи райони в Украйна и по-лесен достъп до университетите в България.

Това, което усещаме, стъпвайки на българска земя, не може да се предаде с думи. Там говори сърцето, говори душата. Ние наистина усещаме, че това е нашата прародина, казва Татяна Луценко, която е бесарабска българка. Споделя, че лошият път до Болград, определен за столица на бесарабските българи, остава един от сериозните проблеми за сънародниците ни. Пътят, който всъщност го няма. И това е международният път, който свързва нас, етническите българи, и Украйна въобще с България. Да, минавайки Румъния обаче, все пак ни свързва нас с България.

Украинската държава и регионалната администрация са се ангажирали пътят до Болград да бъде ремонтиран, увери министърът на външните работи Даниел Митов.

България е на ваша страна. С тези думи, президентът Росен Плевнелиев се обърна към сънародниците ни в Украйна: Договорихме се, че България ще отпусне повече стипендии, че българските университети ще се отворят по-амбициозно за българи от Украйна. Ще търсим начин да използваме европейските инструменти. Говорим за това, да оправим пътя до Болград. Искаме да усетите, че България е на ваша страна, която ви разбира, която е отворена за вас. Искаме визите да паднат, ще работим за това. Тогава ще бъде и много по-лесно.

А докато стане по-лесно за всички, за Татяна и за много от сънародниците ни в Украйна: България, това е моята душа, моето сърце. България, това съм аз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!