Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът, синдикатите и държавата договориха още законодателни промени в сектор "Енергетика"

Снимка: БГНЕС

Още законодателни промени в сектор "Енергетика“ договориха бизнесът, синдикатите и държавата. След поредна среща при премиера Бойко Борисов на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се предложи и износителите на електроенергия да формират цена "задължение към обществото". Големите индустриални потребители на ток ще получават държавна помощ, а бизнесът ще изсветлява въпроса "кой кой е в енергетиката".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пое ангажимент да се направят бързи сметки по предложението на бизнеса за скала как големите потребители да бъдат улеснени и документът да се изпрати за нотификация в Брюксел.

До 10 гигаватчаса е 50 процента облекчението, до 20 става 60%, от 20 до 30 гигаватчаса - 70%, над 30 облекчението е 80%, така че общата сума на облекченията няма да надвиши тези, които предварително са зададени в модела, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Текстът за промяна в Закона за енергетиката по отношение на таксата "задължение към обществото" гласи, че КЕВР ще преценява дали и кога такава да формират износителите, които на практика са държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-2". 

От КНСБ изразиха опасение, че това може да засегне заетите в двете дружества,  Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров сподели, че премиерът и министър Петкова са поели ангажимент да организират среща между КЕВР, работодатели и синдикати с ръководствата на двете големи енергийни дружества

Минестър Петкова отрече персоналът да пострада на етап:

Не се говори за съкращаване на хора, работници, служители в държавната енергетика, нито за намаляване на техните възнаграждения. На този етап реформата стартира от анализа на разходите, свързани с административните разходи и по-конкретно с разходите, които са свързани с външни услуги.

Васил Велев обясни, че направеното дотук е основание цената да се задържи или да има символично увеличение от 1% или 2%:

Като "задължение към обществото" следва да се увеличи само с 1,16 лева до 20,09 лева, а не както беше предвидено първоначално - над 40 лева.

На специална интернет страница бизнесът ще обявява кой кой е в енергетиката и какви лични интереси защитава.

За да е ясно, когато в една или друга медия, контролирано от един или друг наш представител, член, се публикува едно или друго твърдение или теза, дали се защитава общественият интерес, или се защитават личните инвестицииобясни Васил Велев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

КЕВР: Законови промени ще позволят по-ниска цена на тока

Предложенията за промени в Закона за енергетиката ще позволят Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи цени на тока, които да са по-ниски от първоначалните му разчети. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов : Това,..

публикувано на 08.07.15 в 13:51