Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневни тържества в Поморие по повод 250 години от освещаването на най-старата действаща църква по Черноморието

Снимка: БГНЕС

С двудневни тържества в Поморие ще отбележат 250 години от освещаването на най-старата действаща църква по Черноморието. Юбилеят на храм "Преображение Господне" ще се проведе под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Празникът започва тази вечер в 19 часа с литийно шествие.

Църквата има дълга и драматична история. Обявена е за паметник на културата и е единствената в целия християнски свят без олтарна абсида, обясни църковният настоятел Петя Казакова: Шествието ще започне от самата църква до Историческия музей и ще се върне обратно с вечерна служба. От там цялото множество се пренася в читалище "Просвета", където ще има юбилеен спектакъл.

Икона на Христос е вградена в тавана на този малко познат храм в Поморие. Хората считат, че тя закриля църквата, която преди години е била унищожена: 1850 година е нападната от турски пирати, откраднали от най-важната икона – "Христос Вседержител", но по време на обратния път в Черно море се разразила много страшна буря, корабът бил на косъм да потъне и пиратите разбрали какъв голям грях са сторили и са хвърлили иконата. А още по-интереното е, че иконата сама се прибрала у дома. След няколко седмици тя се ударила в бреговете на Анхиало".

Тържествата продължават на 6-и август с литургия от 9.00 часа, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!