Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кауза

Трябва да има съответствие между професията на доброволците и дейностите, в които участват

Само желание не стига, смята Антон Гичев

2
Снимка: Архив
Понякога може да се случи доброволците да бъдат спасявани, а не да са спасители. Причината е липсата на опит и подходяща екипировка, което води до ситуации, в които те самите трябва да бъдат спасявани. Това разказа Антон Гичев - доброволец, активно участвал в много акции, включително и при наводнението в Мизия преди време и гасенето на пожара в Рила наскоро.

Важно е професията и подготовката на доброволеца да бъдат свързани с акциите, в които се включват желаещите да помогнат, подчертава Антон. „Макар че съм магистър по икономика и стопанско управление, хобитата, които практикувам, отговарят на спасителните операции, в които участвам“, сподели той.

Според него алтруизмът е водещият фактор за това да бъдеш доброволец. „Има огромен потенциал в обществото, ако алтруизмът преобладава срещу егоизма. Доброволчеството не е професия, а кауза, в която могат да се включат хора от различни браншове. Но особено важни са възпитанието, манталитетът, мирогледът на хората, да имат вътрешна необходимост да помагат.“

„Каквото посееш, това ще пожънеш“ - е една от любимите поговорки на Антон Гичев. И пояснява: „Най-добре е да сееш (помогнеш като доброволец), когато има спешност или в бедствие са хора, които не могат сами да се справят. Или да подадеш ръка на тези, които имат потенциал да помагат на други, и след излизане от ситуацията – го правят…“.

Чуйте целия разговор с Антон Гичев, в който той дава и интересни примери как хората и природата се отблагодаряват на оказаната безкористна добрина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия