Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за нерегламентирано доплащане в болница или за лекарства са най-често подаваните в НЗОК

Снимка: БГНЕС

Гражданите подават най-често сигнали в Националната здравноосигурителна каса за нерегламентирано доплащане в болница или за лекарства, за лошо лекарско отношение и за лечение в чужбина, съобщиха от Здравната каса. Конфедерация "Защита на здравето", съвместно с НЗОК, започва национална кампания за пациентските права на здравноосигурените.

От септември до края на годината конфедерация "Защита на здравето" с експерти от Здравната каса ще раздават книжки в 28-те областни града за нашите здравни права. Кампанията се провежда чрез европроект за подкрепа на неправителствения сектор у нас по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, каза Дияна Хаджиангелова.

Пред общините ще имаме масичка, която ще обособим с книжките. Ще могат да си поставят въпросите, да получат книжката. Това в крайна сметка, което сме се помъчили да подготвим е нещо, което наистина ще им проследи пътя, до медицинските услуги, до лекаря.

Марияна Димитрова от Здравната каса обясни, че книжката обхваща най-важните здравни права:

Районните каси също ще съдействат за информирането на пациентите. Съвсем достъпна е тази книжка. Те трябва да съдействат на лекарите и от там вече ще има една взаимопомощ между пациент и изпълнител.

Догодина ще е готова още една книга с най-важните за пациентите въпроси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!