Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ цели 200 хиляди гласа на местните избори

| обновено на 30.08.15 в 15:29
Румен Петков
Снимка: БГНЕС

До момента АБВ е утвърдила общо 100 кандидатури за кметове на райони и общини. След заседание на Националния съвет на партията зам.-председателят на партията Румен Петков посочи, че АБВ ще издигне 18 самостоятелни кандидатури за кметове в областните центрове. Партията ще води позитивна кампания, без лични нападки, за да не откаже избирателите от гласуване:

От всички 27 областни центрове АБВ има своите утвърдени кандидати в 21. От тях двама са коалиционни кандидати, един е независим, останалите 18 са кандидатури на политическа партия АБВ.

От изказването на Румен Петков стана ясно, че градската организация на АБВ във Варна и националните органи на партията ще разгледат кандидатурата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, който ще участва в надпреварата за поста на 25-и октомври. Петков припомни, че няколко от клубовете на АБВ в морския град са номинирали Йорданов преди месец.

АБВ смята да издигне 180 кандидати за кметове.  Партията си поставя за цел да събере 200 хиляди гласа на местните избори, посочи заместник-председателят на партията Румен Петков:

Което означава удвояване на гласовете в сравнение с получената подкрепа на парламентарните избори.

Националният съвет на партията обсъжда кандидатурите за кметове:

И очаквам с 84-те, които са утвърдени преди около месец днес да бъдат около 170-180.

В част от общините АБВ очаква да постигне съгласие за коалиция с БСП:

Имаме, разбира се, разговори с местни структури, и в част от общините ще постигнем съгласие. Волята, стремежът и на нашите структури е да се явим със самостоятелни кандидатури за кметове на повечето места.

От партията ще настояват за разширяване правомощията на местното самоуправление.

Междувременно на "Позитано" 20 БСП обсъжда на пленум подготовката на партията за местния вот. Лидерът на социалистите Михаил Миков посочи, че приоритетите на БСП за новия политически сезон освен местните избори, ще бъдат бюджетите за 2016 г.  и темата за бежанците. Ако има бюджетен излишък за тази година, от левицата ще настояват парите да бъдат насочени в социалната сфера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!