Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Илчевски: Младите българи трябва да знаят, че великите дела в историята са правени от хора като тях

Съединението на България е извършено от едни млади хора. Трябва да кажем на съвременниците на по 30-35 години, че големите дела в българската история са правени от хора на тяхната възраст.

Това каза за "Хоризонт“ писателят Николай Илчевски по повод 130 години от Съединението на Княжество Българсия и Източна Румелия:

Когато княз Александър
I Батенберг става княз на 32 години, всички виждат как мечтата на Апостола се сбъдва. Симеон Радев по-късно ще напише: "Левски "роди" Захари Стоянов и Съединението, Захари Стоянов "роди" Съединението, а то независимостта на България". Разделянето на родината от Берлинския договор е нечувана глупост, която е застигнала България.

Обществото не е искало да придобиват къщи и палати. Битът е бил на второ място, а на първо място е било националното съзнание и свободата да извоюваш морално пространство, където да се наречеш българин. България се появява на световната карта през 1908 година, когато се обявява Независимостта на България. Велики времена са били, направени от малки хора.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!