Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Св. Овчаров: Съединението дава самочувствие на българите, че успехите са лесно нещо

Снимка: БГНЕС

За постигането на големи политически цели е необходим голям заряд. Съединението дава на голяма част от българите самочувствието, че успехите са лесно нещо. Ние доста дълго след това "берем“ плодовете на това самочувствие.

Това каза за "Хоризонт" режисьорът на документалния филм "Часът на нашето Съединение" проф. Светослав Овчаров. Лентата ще бъде излъчена в неделя, в деня на честването на 130 години от Съединението на България по БНТ:

Ние успяваме щастливо да използваме противоречието на Великите сили, без за това да има дипломатическа подготовка. Това се случва рядко. Турция не се намесва  и по правото си по договор не окупира отново Южна България и това. Русия по-късно не се намесва и не окупира страната ни. Това са неща, които са висели на косъм през цялото време. С този акт Захари Стоянов и хората около него поставят на карта съдбата на България и печелят, но хазартността не е най-добрият съветник на политиците.


Според него Турция и Русия не окупират България, защото страната ни е била в периферията на техните глобални интереси:

Българските офицери обаче си стъпват на краката и придобиват самочувствието, че сами могат да управляват армията. В момента на неговото обявяване Съединението няма противници. Както е казал Захари Стоянов, историята не знае подобен преврат, който да мине без казването на нито една неприлична дума между победители и победени. Затова и той остава красив акт в нашата история.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!