Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Конституцията минаха на първо четене със 184 гласа

| обновено на 23.09.15 в 17:52
Снимка: БГНЕС
Депутатите гласуваха на първо четене промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. За реформата гласуваха 184-ма народни представители, което означава, че промените ще бъдат гледани по бързата процедура. Против бяха от БСП с 34-ма депутати, от АБВ един беше "за", 8 се въздържаха. Промените бяха подкрепени дори от депутати на "Атака".

Депутатите ще имат две седмици да обсъдят предложенията, които се появиха по време на дебатите. Най-спорната точка за равните квоти в прокурорската колегия бяха оспорвани от АБВ и ДПС. АБВ обявиха, че ще останат на позицията за различни квоти, а ДПС настояха между четенията да има изменения, които да гарантират независимостта на съдебната система. Борислав Борисов каза:

Това съотношение води до съществено засилване на влиянието на политиците над професионалистите.

А Лютви Местан настоя:

Така да прецизираме текстовете, че да прокламираме независимостта на съдебната власт.

Радан Кънев от РБ изтъкна необходимостта от промените и поиска от колегите си максималното мнозинство:

Това е същностна промяна – най-голямата възможна. Ако обаче отстъпим от нея, атаката, че правим нищо, ще се окаже твърде основателна.

Между двете четения реформаторите вероятно ще предложат отново текстовете за отчетността на прокуратурата и възможността министърът на правосъдието да се изказва на заседанията на двете колегии на ВСС. От Патриотичния фронт оцениха положително промените. От "Атака" не се изказаха, но пък подкрепиха промените. Михаил Миков ги разкритикува:

Днешната промяна се прави от едно несигурно мнозинство, което пита първо Конституционния съд. Сега това несигурно мнозинство чака Венецианската комисия, ако и тя ви каже, че това не съответства на независимостта на  съдебната власт, тогава арменския поп ли ще питате?

В края на дебатите от ГЕРБ изтъкнаха важността на консенсуса и компромиса преди предстоящите избори. Цветан Цветанов коментира:

Нека да правим поведение, което да може да води до мотивиране на избирателите да гласуват, когато виждат, че има политически консенсус.

Преди дебатите министърът на правосъдието Христо Иванов обясни:

Независимостта на съда е абсолютно насъщен въпрос за всеки един гражданин. Ако съдебният състав мисли за кариерата си, а по някакъв начин е поставен под административен натиск, това може да замъгли съдийската независимост.

В своя позиция президентът Росен Плевнелиев поздрави депутатите за постигнатото мнозинство в подкрепа на промените в Конституцията. Държавният глава смята, че с този акт политическите партии са дали силен сигнал, че партийните различия и противоречия могат да останат на заден план в името на очакванията на българските граждани. С днешното гласуване народните представители демонстрираха реална политическа воля за реформа, посочва Плевнелиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Народното събрание разглежда на първо четене конституционните промени за съдебната власт

Промените в Конституцията, свързани със съдебната власт, обсъждат в Народното събрание. За приемането им на първо четене са необходими поне 160 гласа. Председателят на парламента Цецка Цачева прочете мотивите за внасянето на промените: Надявам се след..

обновено на 23.09.15 в 12:46