Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът осигури 5 милиона лева допълнително за държавните културни институти

Снимка: БГНЕС

Правителството осигури 5 милиона лева допълнително за държавните културни институти. Средствата са за най-неотложните разходи на организации от театралното и музикално-танцовото изкуство.

Заради ограничения бюджет през 2015 г. от началото на годината културните институти  изплащат приоритетно заплатите на персонала, сметките за ток,парно и доставките на горива, което затруднява организациите. За някои от тях не достигат средства, дори за плащане на трудовите възнаграждения.

С друго свое решение кабинетът одобри допълнително над 188 хиляди лева по бюджета на Министерство на образованието и трансфери по бюджетите на общините. Средствата са за стипендии на учениците от държавните и общински  училища и са предвидени в бюджета като част от програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

България ще получи нова безвъзмездна помощ от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Правителството одобри проекта на рамково споразумение между страната ни и глобалния фонд. Според договореностите за периода от октомври 2015 г. до 30 септември 2018 г. страната ни ще получи над 5 милиона и 800 хиляди евро. Целта на програмата е ранна диагностика на случаите с резистентна туберкулоза и ранно лечение на пациенти от най-уязвимите групи. С друго решение кабинетът предлага на Парламента да удължи със седем месеца сега действащото споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ по „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”. С удължаването на срока за риск от туберкулоза ще бъдат изследвани близо 6000 лишени от свобода, 3000 бежанци, търсещи закрила, мигранти, млади хора в риск, както и 7000 роми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!