Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 бебета не са били изоставени от родителите си от началото на годината

Снимка: БГНЕС

От началото на годината повече от 100 бебета не са били изоставени от родителите си, сочат данни на фондация "За нашите деца". Над 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално-здравни усулги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания. Председателят на фондацията Елка Налбантова посочва, че все още е практика в страната да бъдат изоставени новородени, още повече ако са с увреждания:

Фондация "За нашите деца" е подкрепила чрез центровете си за социални услуги над 600 семейства. С над 100 деца сме работили пряко, за да не бъдат изоставени веднага след раждането. Подобни услуги, какъвто е центърът, в който се намираме в момента, подкрепят семействата да не предприемат тази толкова от една страна "осъдителна" крачка от страна на обществото, а от друга е много трудна за едно семейство крачка - да вземе решение да не тръгне с детето си от родилно отделение. Това е огромно предизвикателство все още в семейна среда да се отглеждат деца с увреждания. Така, че мисията на това място е да продължи да отглежда подобни деца, макар и по няколко, за известен период от време, а другата - да обучава семейството как да се грижи точно за тези деца.

Комплексът за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" предлага безплатни услуги, които се финансират по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!