Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК да обезщети профилактиката на хора с риск от сърдечни заболявания, поиска Дружеството на кардиолозите

Доц. Иво Петров
Снимка: Капитал

Здравната каса да реимбурсира цялостно или частично профилактиката на хората, които имат по-голям, фамилен риск от сърдечно-съдови заболявания, поиска Дружеството на кардиолозите у нас. България продължава да бъде сред водещите страни със смъртност от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Не трябва да бъде оставена отговорността на всеки човек сам да търси профилактика, посочва националният консултант по кардиология доц. Иво Петров:

Идеята е да бъдат създадени такива центрове под егидата на Дружество на кардиолозите в България. Целта на тези центрове е да обхващат ранно рисковите контингенти с високи нива на холестерол и специално хора, които имат по-голям фамилен риск. Има известно стабилизиране и дори леко намаление на случаите с коронарна болест на сърцето и специално с остър милокарден инфаркт, както и смъртността от остър милокадрен инфаркт. 

За съжаление все още имаме голяма честота на мозъчен инсулт, което ни поставя все още в предните редици на сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртност, добави още доц. Петров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!