Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредното заседание на НС приключи след установена липса на кворум

| обновено на 29.09.15 в 14:02
Снимка: БГНЕС
Едва час и 30 минути продължи извънредното заседание на Народното събрание, като при поисканата поименна проверка се установи, че отново липсва кворум. Председателят на парламента Цецка Цачева отчете 119 народни представители. Тя бе принудена да сложи край на днешното заседание. Утре парламентът ще продължи с работата си с редовно заседание.

Четири пъти председателят на парламента Цецка Цачева се опитваше да даде начало на заседанието. Стигна се и до провеждане на председателски съвет, на който стана ясно:

Позициите на ръководствата на парламентарните групи на "БСП лява България" и на групата на ДПС е, че кворумът е задължение на парламентарното мнозинство. Ръководствата на групите от мнозинството ме увериха, че има достатъчно народни представители, за да сме в състояние да открием днешното пленарно заседание. Налице е кворум. Откривам пленарното заседание, заяви Цецка Цачева.

В процедура лидерът на ДПС Лютви Местан посочи от парламентарната трибуна, че е нарушен правилникът на Народното събрание:

Г-жо председател, нарушихте правилника с четвъртия опит да съберете кворум на днешното заседание. Знаете, че правилникът не ви дава това право, но има и една хубава новина във всичко това. Струва ми се, че вие усетихте сладостта на златния пръст на "Атака". Те ви осигуриха кворума. Помнете, нещата се връщат.

От парламентарната група на "БСП лява България" заявиха, че няма да участват в днешното заседание. Говорителят на групата Атанас Мерджанов посочи:

Четвърти опит не може да има, защото това е в противоречие с правилника и това беше ясно заявената наша позиция. Парламентарната група на "БСП лява България" няма да участва в днешното заседание. Причините са много ясни, позицията ни по Закона за предучилищното и училищно образование. Управляващите като цяло доказаха, че те по никакъв начин не искат да се съобразят с алтернативните предложения - това, което смятаме, че е важно и нужно. Ако искате, може да го сметнете и като бойкот, но във всички случаи това е политическа реакция на несъгласие с приемането на този законопроект.

Времето от час и половина стигна единствено да се прочете декларация на ПФ и да бъдат приети няколко от промените в закона за училищното образование. Тогава депутатът Стоян Мирчев от БСП поиска поименна проверка, която отчете 119 народни представители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!