Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство сключи 24 договора по програма "Инициативи за обществено здраве"

Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването сключи 24 договора по проектни предложения на болници, сдружения и общини на стойност 5 милиона евро по програма "Инициативи за обществено здраве". По част от тях ще се подобри достъпът до психични услуги у нас.

Центърът за защита правата в здравеопазването ще разработва до април 2016 г. проект, насочен към това да се премахне стигмата за психично болните, обясни председателят Стойчо Кацаров:

Стартираме с едно социологическо проучване, на базата на което експертите психиатри да променят тази нагласа да гледаме на психично болните като на престъпници. Да разберем всички ние, като граждани, че това са хора, които боледуват от нещо, че и те са хора като нас и това, че са с психично заболяване, не ги прави по-лоши или по-опасни от всеки един от нас.

С помощта на 24-те проекта ще ремонтират или оборудват болнични зали, ще се осигурят нови услуги за психичното здраве, ще се подобри качеството на грижите за деца с различни заболявания, както и сексуалното здраве в рисковите и уязвими групи.

С останалия бюджет от около 10 милиона евро по цялата програма ще се дооборудват неонатологичните отделения в страната, поясни заместник-здравният министър д-р Адам Персенски:

Всички областни болници и за 4-те големи болници в София, в които имат неонатологично отделение. Те ще бъдат оборудвани с кувьози, ехографи за майчино здравеопазване, 3D и 4D ехографи, респиратори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!