Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за преживели насилие непълнолетни и техните семейства отвори врати в София

Снимка: nmd.bg

В София беше открит детски център за непълнолетни, преживели насилие, и техните семейства. В три центъра Общината помага с различни услуги на жертви на насилие, разказва заместник-кметът по образование Тодор Чобанов.

От началото на годината е помогнато на 43 деца, а в центровете се предлагат над 60 различни подкрепящи услуги, посочи той:

Целта на тези места е децата и техните родители да могат да получават консултации от психолози и да бъдат насочвани да участват в програми, както и да бъдат подпомагани в тези тежки ситуации, в които всяко семейство може да изпадне.

Ние на практика помагаме на жертвите на насилие да се реинтегрират, да преодолеят травмата от това, което им се е случило и отново да заживеят пълноценно своя живот. Имаме през 2014 година 74 случая, а за част от случаите, които са с по-сериозни обстоятелства и особености, където сезираме МВР, работим много тясно с Агенцията за закрила на детето.

Една от основните роли на Столична община във всички тези случаи е да координира усилията на всички институции, които имат отношение към този мрачен феномен - насилието. Ние помагаме на родителите във всяка стъпка, която може да е необходима, за да може всеки конкретен случай да намери добро разрешение за жертвите на насилие, допълни заместник-кметът по образованието. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!