Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът остро осъди терористичния акт в Анкара

Реджеп Ердоган е получил уверения за подкрепа в борбата на Турция срещу тероризма

| обновено на 11.10.15 в 13:06
Реджеп Таийп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама лично се е обадил на турския си колега, за да изрази съболезнованията си след атентата. Обама е уверил Реджеп Ердоган, че страната му ще продължи да подкрепя Турция в борбата с тероризма.

Руският президент Владимир Путин нарече провокация  терористичния акт в Турция. По думите му това е "нагло терористично нападение" и опит да се дестабилизира страната. Руският лидер посочва, че борбата с тероризма трябва да се води с общи усилия.

Президентът Росен Плевнелиев също изпрати съболезнователна телеграма до турския президент Ердоган, като призовава международната общност да обедини усилия и да се изправи срещу тероризма във всичките му форми.

Премиерът Бойко Борисов заявява, че България категорично осъжда този жесток акт,  отнел живота на десетки невинни турски граждани и че това е още един повод  да обединим усилията си в борбата срещу тероризма. Премиерът каза, че е случилото се в турската столица е ужасяващо и той е изпратил още снощи съболезнователно писмо до турския премиер и турския народ:

Това е просто ужасно! Вие видяхте площада, видяхте колко жертви има... Нестабилността на региона, за което винаги сме говорили, предупреждавали, тревожили - е факт. Нееднократно съм благодарил на всички политически партии, които са в парламента, които, дали са управляващи или опозиция, спомагат за стабилността на България в регона, защото виждате, колко е тежък този регион.

Премиерът Борисов каза още, че България е много зависима от Турция по отношение на бежанския поток:

Ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница.

Борисов отново заяви подкрепата, която страната ни ще даде на южната ни съседка в ЕС, както и за създаването на зона за сигурност в Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!