Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Център за лечение на трансплантирани пациенти в Александровска болница

Снимка: БГНЕС
12 бъбречни трансплантации са направени от началото на годината в Александровска болница. Към нейната клиника по нефрология вече работи Център за наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти. Само в тази клиника ще се лекуват и хора с редки болести.

Центърът разполага с 35 легла, като в него ще се подготвят болните преди бъбречна трансплантация, както и тези, на които вече е била извършена такава, обясни директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов:

Годишно през клиниката преминават около 550 пациенти, които се следят в клиниката - бъбречно трансплантираните в България и в чужбина, и около 950, които се подготвят за трансплантация, такива, които са на хронио-диализа, и такива, които още не са стигнали до диализа и чакат трансплантация.

Около 950 души в България чакат за бъбречна трансплантация, посочи проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология:

Ние ще се занимаваме с редки болести, което е уникално за клиниката. За цялата страна е само тази клиника. Това са пациентите, които са страшно особени, те са с болни органни увреждания, налагащото се лечение е тук. Обемът на пациентите за една година напред е от порядъка на 1800-2000, което е огромно нещо.

"Дървото на живота" на входа на Александровска беше допълнено с девет имена на хора, изгубили живота си в края на 2014 г. и през 2015 г., които са дали шанс за живот на пациенти в Александровска болница.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!