Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу решение на Пловдивския окръжен съд

Протест-Пловдив
Снимка: БГНЕС

На протест пред Съдебната палата в Пловдив граждани, родители, близки и съученици на  17-годишната Катерина Матеева, която беше блъсната и ранена на автобусна спирка в Пловдив, се обявиха за промяна на законодателството, така че виновниците за тежки катастрофи по пътищата, да получават адекватни присъди. Участниците в протеста определиха като скандално решението от миналата седмица на Пловдивския окръжен съд, с което условните присъди на гръцкия студент Христос Боскос, ударил с колата си момичето и другият участник в касатрофата Васил Калев, бяха заменени с глоби съответно по 5000 и 2500 лв.

Идвам тук, за да бъда съпричастна с всичко това, което медиите пишат. Аз биха казала, че това е неадекватно, едва ли не корумпирана история. Не може дете, което е невинно, което няма участие в това пътно произшествие, да има вина като пешеходец, или стоящ на спирката. Как да се разбира? И след една година пак обжалване и то не в полза на потърпевшия. Надявам се държавата да поеме отговорност, а и да се преразгледа Наказателния кодекс.

Протестиращите скандираха "промяна" и подчертаха, че ще организират и други подобни акции. Родителите на Катерина Матеева отново казаха, че се готвят да заведат гражданско дело. Обмислят и дали да се обърнат към Европейския съд за правата на човека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!