Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гранични полицаи от 19 страни ще помагат при регистрацията на бежанците

Снимка: БГНЕС
Гранични полицаи от 19 европейски държави ще помагат за регистрацията на новопристигналите в центровете за мигранти в Гърция и Италия, обявиха от Европейската агенция за управление на външните граници ФРОНТЕКС. От там припомниха, че по-рано този месец са поискали от Европейския съюз предоставяне на 775 допълнителни сътрудници.

Директорът на агенцията Фабрис Леджери поясни, че ФРОНТЕКС се нуждае за първи път от такава многобройна подкрепа и призова страните - членки за съдействие.

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че десетки хиляди сирийци са избягали от покрайнините на град Алепо, където се водят ожесточени сражения между бунтовници и войските на президента Башар Асад. Според представител на ООН, цитиран от агенцията, става дума за 35 хиляди души, прокудени през последните няколко дни.

Силите на Асад настъпват, подкрепени от ливанската групировка "Хизбула" и руските въздушни удари. Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди преди дни, че офанзивата ще увеличи броя на бежанците от Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!