Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова избирателите да гласуват

| обновено на 23.10.15 в 20:07
Снимка: president.bg

Президентът Росен Плевнелиев призова избирателите да гласуват. В обръщение по повод вота за местни власти и национален референдум, държавният глава призова политическите партии да осигурят на избирателите истински ден за размисъл утре - без манипулации, взаимни обвинения и провокации.

Добра или лоша, предизборната кампания е вече зад гърба ни. Остава един ден за размисъл. И всичко идва в нашите ръце. В този ден нито един от нас няма да бъде обикновен избирател на лявото или дясното. Надявам се и да не бъде пасивен гражданин, който с равнодушие и липса на позиция да се дистанцира от политическия живот в страната. Изборът за местни власти е от изключително значение за всеки от нас. Нека изберем кмет и общински съветници, които знаят и могат. Вече имаме достатъчно опит и можем да направим разликата между популистки лозунги и работещите идеи за българските региони. На предстоящите избори ще видим добре познатите ни изборни практики от миналото, но на тези избори имаме големия шанс и да дадем път на новото, различното в политиката. Избираме между това да ни обещават предизборно всичко, след което да бъдем оставени в забвение до следващите избори, или да имаме думата по всеки важен въпрос за страната,
каза Плевнелиев.

Държавният глава призова избирателите да дадат път на пряката демокрация в България и да гласуват на референдума в неделя - за или против въвеждането на електронното гласуване.

Наслушахме се на месии, на популисти с радикални решения, на политици, които отричат всичко постигнато и предлагат всеки път да започваме отначало, а всъщност разчитат на пасивността на гражданското общество. Тази неделя обаче имаме реален шанс да подобрим съществуващия демократичен модел. Трябва да бъдем активни. Необходимо е с гласа си всеки един от нас да опровергае твърденията, че българският народ няма достатъчно опит, че важните въпроси за държавата може да ги решава един ограничен кръг от хора. За това ще гласуваме на референдума в неделя. Не е вярно, че референдумът е осакатен, че се е обезсмислил, че няма да успее. Всичко това са тези, налагани от хора, на които сегашното статукво им харесва. Този път обаче е различно, защото референдум на 25 октомври ще има и всичко ще бъде в нашите ръце,
подчерта Плевнелиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Издават удостоверния за гласуване на местните избори

Дирекция "Български документи за самоличност"- МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. Създадена е необходимата организация българските граждани, които..

публикувано на 24.10.15 в 09:05

ЧЕЗ повишава сигурността на захранването по време изборите

Компанията временно прекратява планираните оперативни превключвания и осигурява 300 дежурни екипи ЧЕЗ предприема мерки за повишаване на сигурността на електрозахранването в Западна България във връзка с предстоящите избори. Служители на..

публикувано на 23.10.15 в 16:49

Приключва предизборната кампания за местните избори

Днес е последният ден от предизборната кампания преди вота за кметове и общински съветници в неделя. Едновременно с него ще гласуваме и на референдум дали да можем да даваме гласа си и по електронен път. С право на глас са около 6 363 000 души, които ще..

публикувано на 23.10.15 в 07:20

6 363 761 имат право на глас на местните избори

Общо 6 363 761 души имат право на глас на местните избори, които ще се проведат на 25 октомври. 534 144 е броят на заличените лица в списъците за местен вот. Днес Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) отпечата..

публикувано на 22.10.15 в 14:32