Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на полярниците ни флага, който ще се вее над българската база на о-в Ливингстън

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 24-тата българска антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев. Знамето ще бъде развято над българската научна база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън през ноември, когато се очаква там да пристигне първата група наши учени.

Благодарение на вас България разви потенциала и ролята си на полярна изследователска нация. България получи голямо международно признание. Леденият континент държи отговорите на някои от големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата. Например, глобалното затопляне! Ние българите сме там като част от усилията на световната прогресивна общност за тяхното решаване. Искам държавата да застане силно на ваша страна. Ще ми се повече министерства, повече институции да подкрепят вашите проекти, да бъде обезпечен необходимият ресурс, за да може те да успеят.

След като получи българския национален флаг, проф. Христо Пимпирев заяви:

Климатичните промени са толкова важни, че всеки един от нас трябва да си даде сметка. Това, което наблюдаваме като бежанска вълна в момента, е един скромен туризъм спрямо това, което можем да очакваме, благодарение на климатичните промени – повдигането на морското ниво, което се очаква до 50 години да се вдигне с близо 50 сантиметра. Ще се залеят райони, където живеят милиард и половина жители. Представяте ли си каква бежанска вълна тогава ще настане? Така че, аз съм много щастлив, че с нашите изследвания ние допринасяме това да бъде разрешение и да има някакви мерки, за да можем да оцелеем в бъдещето.

Българските учени участват в съвместен проект с Испания и Португалия, който е важна част от международните изследвания на измененията в климата. Полярниците ни ще работят и по проект за изследване на сеизмичната обстановка в района на базата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!