Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната парламентарна комисия предложи да паднат имунитетите на Сидеров и Чуколов

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Часове след като беше създадена временната парламентарна комисия, заради депутатите Волен Сидеров и  Десислав Чуколов, предложи да бъдат свалени имунитетите на двамата. Решението беше взето единодушно след скандали и блокиране на системата на парламента за достъп на журналисти. Депутатите от "Атака" напуснаха заседанието на комисията. Председателят на комисията Димитър Главчев обясни, че заседанието е било закрито, тъй като е имало данни, които представлявали следствена тайна. Той заяви, че работата на комисията не е била да правораздава, а да установи факти и обстоятелства, и да отговори положително или не на искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на Сидеров. Комисията е решила да предложи в пленарната зала разрешаване за възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Докладът ще бъде внесен утре в парламента. А на въпрос, защо се бърза с решението, Главчев обясни:

Защото смятаме, че българските граждани очакват бързи решения. Даже смятам, че до известна степен сме закъснели, като гледаме поредицата от действия, на които всички станаха свидетели. Това всъщност е първото искане от главния прокурор Сотир Цацаров за такова разрешение за събитията на 10-и октомври, а искането е от 12-и октомври. Срокът за отговор от 14 дни, предвиден в Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, е изтекъл на 26-и, което означава, че още вчера трябваше да се произнесем. Така че спешността се налага от само себе си.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи като трибунал случващото се във въпросната комисия. Той каза, че членовете на комисията не искат да приемат и правила и не искат да допуснат депутати, които не са членове на комисията, да присъстват на заседанието.

Това е изключително опасно, което правят в момента. Това означава вече край на правовия ред. Сега се уверявате, как действа комисия пряко правилата, как действа комисия, която изобщо не иска да изслуша нищо и която е предопределена. Ние настоявахме да влязат медии, настоявахме да влязат и други народни представители, поне и сътрудниците ни, които също нямат право да ги спират. Това се отказа с ледена физиономия. Тук имаме една абсолютна тенденциозност.

Всички парламентарни групи, включително и независимият депутат Ана Баракова, са приели искането на главния прокурор да бъде снет имунитетът на двамата депутати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Парламентът създаде комисия за имунитета на Сидеров

Днес в София се проведоха два паралелни протеста пред и зад сградата на Народното събрание. Пред централния вход на Парламента се събраха граждани, които искаха свалянето на имунитета на лидера на Атака Волен Сидеров, а зад Народното събрание десетки..

публикувано на 28.10.15 в 15:03

Протест в подкрепа на Волен Сидеров блокира центъра на София за почти половин ден

Почти половин ден центърът на София беше блокиран от полиция заради протеста в защита на Волен Сидеров. Привърженици на партия "Атака" се събраха пред парламента минути след 8 часа сутринта, за да протестират срещу създаването на комисия, която да се..

обновено на 28.10.15 в 14:54

Бъчварова: Съжалявам, че МВР и НС хвърлят толкова усилия за Сидеров

За имунитета на Волен Сидеров решение трябва да вземе комисията в Народното събрание по искане на главния прокурор. Не виждам коментар от тук-нататък. Съжалявам само, че има такъв повод, по който толкова много усилия на МВР, на парламента и депутатите да..

публикувано на 28.10.15 в 12:27