Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК отхвърли искането за трансфер на средства от централния бюджет

| обновено на 29.10.15 в 18:05
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание Надзорният съвет на Здравната каса върна стария вариант на проектобюджета на Касата и отхвърли искането за 130 млн. лева трансфер от централния бюджет, съобщи заместник здравният министър доктор Бойко Пенков.

Пенков обясни, че така бюджетът на касата остава 3 милиарада 204 милиона лева и поясни, че  дефицитът на Касата ще бъде най-много 40 милиона лева. Те ще се покрият от отстъпките на лекарствата, заплащани от НЗОК, които фирмите ще внесат през 2016 година в размер на 65 млн. лева:

Част от Надзора тогава беше притеснен, че тези 129 милиона, които се предлагат в първоначалния проект на бюджет, ще бъдат покрити стари задължения. Тогава не е било обяснено на Надзора за наличието на тази възможност за тези 65 милиона допълнително, които са
възстановяват от индустрия. Ако всички тези доказателства бяха представени своевременно, колегите от Надзора щяха да бъдат  убедени, че тези пари няма да бъдат използвани за стари задължения.
  

Задълженията към чужди здравни фондове в размер на около 60 милиона ще се плащат разсрочено, а догодина Здравната каса ще има и оперативен резерв от над 350 млн. лева.

Проектобюджетът ще бъде внесен в Министерския съвет. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Москов: Парите на НЗОК за догодина ще бъдат увеличени със 129 млн. лева

Със 129 000 000 лева ще бъдат увеличени парите на Здравната каса за догодина, съобщи здравният министър Петър Москов , който участва в заседанието на Тристранния съвет, преди да се включи в заседанието на Надзорния съвет на Касата. Надзорният..

публикувано на 29.10.15 в 14:25