Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават за акцизите и местните данъци

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще продължат да обсъждат, на второ четене, промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Облекчава се регулационният режим за смазочните масла, като е предвидено освобождаване от акциз за опаковки до 5 литра. 

Законопроектът регламентира плавно увеличение на акциза върху цигарите. Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в Закона за местните данъци и такси. От 400 до 1000 лв. данък да плаща годишно всеки таксиметров шофьор, предвиждат промените, внесени от трима депутати от ГЕРБ. Конкретният размер на данъка да се определя с наредба от Общинския съвет на общината, на чиято територия се извършва таксиметровият превоз гласят част от мотивите на вносителите. Предложенията предвиждат данъкът да се декларира и внася от данъчно задълженото лице до 30 април на текущата година в общината, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз.

В програмата на депутатите са второто четене на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, на промените в Закона за регистрация и контрол на земеделската техника и на законопроекта за счетоводството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!