Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Николай определи посещението на Вселенския Патриарх като прибързано

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Визитата у нас на Вселенския Патриарх е била прибързана, а последвалите събития показват, че нейните инициатори - представители на светски кръгове,  организации и частни лица са имали не толкова духовни, колкото политически цели,   посочва в свое обръщение пловдивският митрополит Николай.

В позицията му се подчертава, че Светият синод и патриарх Неофит са били подложени на натиск, включително и от медии, да отправят и абсолютно задължителлната в подобни случаи канонична покана, тъй като в противен случай, по думите на митрополита "никой представител на православната църква не би стъпил в България".

Знаехме, че в момента между Българската православна църква и Вселенската патриаршия има някои открити въпроси, за чието отстраняване е необходимо малко време, такт и спокойствие и на първо място междуцърковен диалог, в който заради неговите възможни международни правни изменения в никакъв случай не трябва да бъде ангажирана светската власт, се казва в позицията на Пловдивския митрополит.

Той подчертава също, че Синодът е бил информиран за всичко това в доклад от юли на Русенския митрополит Наум, като в този доклад ясно е било посочено, че патриарх Вартоломей обвързва посещението си с очаквано от Българската православна църква решение, по въпросите с паметника на Екзарх Антим и титулуването на епископ Евлогий. Тази информация, заявава митрополит Николай, е била предадена в канцеларията на президента на Република България, но очевидно не е била взета предвид.

Някои светски власти и организации твърдо се бяха амбицирали това посещение да се случи, за да удовлетворят някакви свои светски цели, се казва в обръщението. В позицията си, митрополит Николай изказва и благодарност на министър-председателя Бойко Борисов, който отказвайки среща с патриарх Вартоломей, според него е показал, че подобни посещения имат смисъл само, когато се придържат към църковния си характер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!