Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Средства от еврофондовете трудно ще бъдат насочени за повишаване на сигурността

Добри пътища стават с повече пари

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира протестите срещу увеличаването на цените на винетните стикери с аргумента, че добри пътища стават с повече пари:

Ако искаме по-добра пътна инфраструктура, а не само за големите стратегически обекти като "Хемус" и други, както и по-добро състояние на мрежата от втори и трети клас, няма как да стане с парите, с които работим.

Дончев смята, че ще бъде трудно средства от еврофондовете да бъдат насочени към увеличаване на парите за повишаване на сигурността в Европа. 

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че след атентатите във Франция се опасява от намаляване на средствата по оперативните програми заради инвестициите в мерки за сигурност.

Когато се появи някоя остра и нова тема, както се появи темата за бежанската криза, а сега е темата сигурност – винаги първото, за което се сещат част от европейските лидери, е защо да не променим схемата за европейско финансиране и да не насочим повече пари там, поясни вицепремиерът и допълни: 

Трудно е да си представим как ще се случи и затова е необходимо да се промени Общият регламент 1303, където средствата, които се дават за въоръжени сили и за полиция, са дописани по-скоро като недопустими. Или към момента няма как да се харчат пари за нещо подобно, но то е част от политическия дебат, който се води в Европа, и е нормално винаги първото нещо, за което се сещат и администрацията, и част от политиците на европейско ниво, когато потрябват нови пари, да са еврофондовете, но не във всички случаи има как да стане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!