Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Пенков: Ангажираните с лечение на български деца чужди клиники ще получат парите си до три дни

| обновено на 17.11.15 в 18:46
Снимка: БГНЕС

До три дни всички чуждестранни болници, ангажирани с лечение на български деца, ще си получат парите, които Министерството на здравеопазването е забавило. Плащането към чуждите клиники е закъсняло заради липса на необходимата документация, която е трябвало да постъпи на 20-и октомври в министерството, посочи Бойко Пенков, заместник-министърът на здравеопазването.

Има голяма вероятност да се злоупотребява с разходването на средства, които Фондът за лечение на деца в чужбина разпределя, поясни заместник-министър Пенков. По думите му, има наши лечебни заведения, които ползват непрекъснато финансиране от Фонда на "абонаментен" принцип, като с тях не се преговаря и за цени на медицински изделия.

До този момент Фондът е усвоил над 8 милиона лева, като за разлика от миналата година бюджетът му е два пъти по-голям, а именно 12 милиона лева, допълни заместник-министърът на здравеопазването:

Вече с тези протоколи, които най-после успяхме да получим, предстоят разплащанията на още 2,9 млн. лева, като прогнозата на Фонда е, че до края на годината ще ни трябват 12,5 милиона. Това означава повече, отколкото беше предвидено и нашата дирекция, която се занимава с финанси в момента, преструктурира бюджета ни така, че тези пари да бъдат намерени, за да няма неудовлетворено искане.

Хората, които работят в обществения съвет, в желанието си да решат проблемите, са взимали решение за издаване на формуляри от самия управител на Фонда. Ние виждаме заповед на управителя, а не виждаме решението на Обществения съвет, а по повод твърденията, че някой иска главата на господин Александров - никой не я иска.

До два-три дни парите ще бъдат преведени на всички. Въпросът беше тези хора да се научат как се работи и че ще има контрол, подчерта заместник-министър Пенков. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Здравното министерство е забавило плащането на 1,7 млн. лева към Фонда за лечение на деца

Министерство на здравеопазването (МЗ) е забавило плащането на 1,7 милиона лева към Център "Фонд за лечение на деца", алармират от Обществения съвет към фонда. Притеснението на членовете е, че макар до момента да няма спряно лечение на деца, тези,..

публикувано на 17.11.15 в 14:41

П. Александров: Ако Фондът спре да издава формуляр S2, много деца няма да могат да заминат на лечение

Имам чувството, че всеки ден се измислят нови неща, които да се изискват от Фонда, само и само да не се плаща. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров по повод забавянето на плащането..

публикувано на 17.11.15 в 15:05