Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътникът, сигнализирал за бомба в полския самолет, е казал по-късно, че се е пошегувал

| обновено на 19.11.15 в 14:56
Снимка: БГНЕС

На бургаското летище пристигна самолетът, с който ще бъдат извозени полските туристи от полета за египетския курорт Хургада. От полицията вече съобщиха, че на борда не е открито взривно устройство. 

Проверката на самолета все още не е приключила окончателно, но няма открито взривно вещество, каза началникът на областната дирекция на полицията в Бургас Калоян Калоянов:

Самолетът е все още на летище Бургас. Ще бъдат извършени съответните процесуално-следствени действия в него
.

67-годишният поляк, който подаде сигналът за бомба, е задържан за 24 часа. Възможно е да му бъде повдигнато обвинение, добави окръжният прокурор Калина Чапкънова:

В момента текат процесуално-следствени действия. Разпитват се свидетели пред съдия, така че във всички случаи, в които се касае за деяние, извършено на българска територия, независимо, че е чужденец, това не го освобождава от наказателна отговорност.
  
Междувременно от авиокомпанията разпространиха съобщение, в което се твърди, че полякът, след като е казал, че се съмнява за бомба, после е пояснил, че се шегува.

Полетите днес ще се изпълняват нормално, няма да бъдат отменени, поясниха от Летище-Бургас.

В Народното събрание транспортният министър Ивайло Московски увери, че не са необходими допълнителни мерки за сигурност заради принудително кацналия самолет на летище Бургас. Той даде подробна информация за аварийното кацане:

Не е имало пренасочване от столицата към Бургас. Коридорът, по който е летял самолетът, и анализът, който е направен, е, че най-близкото, и съответно най-сигурен вариант за принудително кацане на самолета, е било летище Бургас. Каквото зависи от нас, е направено. Мисля, че сме готови за такъв тип ситуации. Колегите имат много добра координация по всички институции. Такива планове за обща тревога многократно са тренирани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!