Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изоставена възрастна жена с деменция живее месеци наред в болница в Бургас

Снимка: Радио ВИДИН

Вече трети месец изоставена възрастна жена живее в бургаската болница, защото близките й не искат да я приберат, а социалните служби няма къде да я настанят. 

83-годишната Любица е била закарана в болницата преди три месеца от полицаи, след като на 14 август тя паднала и счупила шийка на бедрената кост. На жената й е поставена изкуствена става, която не се покрива от Здравната каса.

Възрастната жена е с деменция и е изоставена от близките си, които живеят в Сливен и не искат да я приберат, а тя самата е била подслонена в мазе в Бургас.

От инцидента 83-годишната пациентка е в отделението по долекуване, защото и социалните не могат да я вземат, поясни началникът на отделението Иван Цанев:

Минахме при психиатър и консултации проведохме, и я освидетелствахме, и от там нататък подадохме документи за дом за лица с деменция. Тези документи съм ги дал в социалните служби, които казаха, че са подали документите в цялата страна до всички домове за пациенти с деменция, за да я  приемат по спешност пациентката, но никъде няма места.

За лечебното заведение грижата за самотни хора вече става практика - това е пореден случай, като често лекарите се налага да издават със свои средства лични карти на бездомни и изоставени хора.

Само за година разходите на лечебното заведение по издръжката на неосигурени и социални случаи надхвърля 30 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!