Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Подготвят се нови правила за работа на службите при терористични заплахи

Снимка: БГНЕС

Подготвят се нови правила за работа на службите при терористични заплахи. Това коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и оцени работата на органите на реда при вчерашния сигнал за бомба на летище София:

Мисля, че службите много добре си свършиха работата. Всеки ден имаме такива случаи и мога да кажа със сигурност, че действаха по начин, по който действат и в други случаи. единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, поради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване.

Един, два детайла можеха допълнително да бъдат осигурени - като някакво преграждане там. И видимостта, и по-голямо внимание към сигурността на журналистите в този случай. По-скоро се получи разминаване във виждането за това как да се отрази събитието. Аз поех пред колегите ми ангажимента да уточним правилата, по които се работи при съмнение за терористична заплаха, при терористичен акт. Много е важно в такава ситуация, ние да не допускаме създаване на паника, както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичния акт и да се работи с медиите. Да направим едно разяснение какво следва да се прави в този случай. Най-отговорната институция, която предоставя информация - МВР е последна, която се включи само, когато има конкретен факт, който може да съобщи. Ние не съобщаваме за съмнения.

Бъчварова критикува работата на медиите във вторник:

Само проверена информация трябва да предават. До последно не беше ясно кой дава информацията, че наистина има взривно устройство, след като ние не можем да го потвърдим. Шефът на летището не знаеше коя е тази негова служителка. Не става въпрос да прикриваме информация, става въпрос да се придържаме към обективната информация, към фактите, за да можем да преценим много точно нивото на застрашеност.


МВР е знаело кой е собственикът на микробуса, в който се предполагаше, че има взривно устройство.

Затова не смятахме, че имаме такъв тежък случай.

От Летище София са действали правилно, отменяйки полетите, каза още Бъчварова:

Разминаването от информацията, която се получи, създава по-голяма несигурност и те са взели хипермярка. Затова е необходимо да уточним нивото, за да няма хипермерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!