Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИАРА: 2500 килограма незаконно уловена риба са дарени на социалния патронаж и храмове

Снимка: БГНЕС

Близо 2500 килограма незаконно уловена риба е дарена на социалния патронаж и православни храмове в цялата страна от началото на годината досега. Това каза в Бургас изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев.

114 инспектори съвместно с екипи на Българската агенция по безопасност на храните започват масови проверки на водоеми, пазари и в търговската мрежа за продажба на риба до Никулден.

Близо 15 хиляди проверки са извършили инспекторите на Агенцията по рибарство и аквакултури тази година. 11 190 са издадените актове за административни нарушения. Най-често са санкционирани рибари, които извършват улов без билет за любителски риболов. Нерегламентираните места за продажба на риба също са проблем. До момента регистрираният улов в Черно море е по-слаб в сравнение с миналата година, като най-малко са количествата уловен паламуд, каза Янчо Янев. Той обясни целта на засилените проверки по Никулден :

Уточняване на придружаващи документи, разрешителни за улов на риба, произход на риба и декларации за първа продажба. Масовите проверки ще продължат до 6 декември, включително.

Близо 3 тона основно сребриста каракуда са дарени на социалния патронаж в Бургас и Поморие за Никулден, казаха още от Агенцията за рибарство и аквакултури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!