Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън и Борисов обсъдиха в София сигурността на външните граници на ЕС и миграционния натиск

| обновено на 03.12.15 в 19:42
Снимка: БГНЕС
Под извънредни мерки за сигурност в София пристигна британският премиер Дейвид Камерън.

Двамата с българския министър-председател Бойко Борисов обсъдиха сигурността на външните граници на Европейския съюз (ЕС) и миграционния натиск. Те разговаряха на "Дондуков" 1 около час. След срещата британският премиер подчерта, че по отношение на борбата с тероризма е необходим по-силен обмен на информация за трафика на пътници и за търговията с оръжие.

Камерън похвали страната ни за увеличения бюджет за отбрана - договореност, която страните - членки на НАТО постигнаха на среща в Уелс миналата година. Двамата премиери отчетоха и добри икономически връзки между двете страни. Бойко Борисов очаква британска подкрепа по отношение на кохезионната политика и инфраструктурните ни обекти.

Борисов и Камерън обсъдиха също предложенията на Великобритания за реформи в ЕС.

Важно е Великобритания да е по-конкурентоспособна, подчерта Камерън. Той изрази желание Великобритания да остане в реформирания ЕС.

Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст. Бих искал Великобритания да остане в реформирания ЕС, това подчерта британският премиер.

Това е първото посещение на действащ британски премиер от 16 години насам. Взаимоотношенията между двете държави имат значение, както за нашата сигурност, така и за нашето благоденствие. Радвам се, че съм тук не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник на НАТО и повишихте бюджета си за отбрана, също и сътрудничество по проблеми като контрабандата. Нашите въоръжени сили се обучават заедно, участваме в международни учения, търговските ни взаимоотношения са се увеличили с 9 процента от миналата година.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква подкрепата на Великобритания в областта на кохезионната политика:

България се справя много добре. Забелязано е това от големите, а и не само от големите държави в Европа, в случая от Великобритания, с Шенгенската граница, с бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, с това, че с фиксирания курс на лева спрямо еврото ние сме честни към еврозоната и не допринасяме към настроенията да мине Европа на две скорости, напротив, стриктно спазваме финансовата дисциплина, която сме поели. Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания, особено в кохезионната политика, инфраструктурните ни обекти. 

В петък британският и българският премиери ще посетят българо-турската граница.

Камерън посещава България часове след като авиацията на Великобритания нанесе първите си удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Преди това британският парламент одобри включването на Лондон в бойни действия срещу ИД.

Подсилени полицейски екипи са разположени в центъра около Министерския съвет, президентството, под наблюдение са "Цариградско шосе" и бул. "Брюксел" в столицата.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!