Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграционната криза и инвестициите – акценти при срещата на Росен Плевнелиев и Андрей Киска

Снимка: Добромир Видев

Миграционната криза в Европа и насърчаването на икономическия обмен и инвестициите между България и Словакия ще обсъдят президентът Росен Плевнелиев и словашкият му колега Андрей Киска, който ще бъде на официално посещение у нас.

Освен насърчаването на икономическите връзки между двете страни президентите на България и Словакия ще обсъдят разширяването на сътрудничеството в областта на науката и културата, партньорството в енергетиката и в сферата на сигурността. Двамата президенти ще разговарят на четири очи на "Дондуков" 2. Ще бъдат разменени държавни отличия.

След срещата ще бъдат подписани двустранни споразумения, програма за сътрудничество между образователните министерства на България и Словакия до 2020 година, спогодба за сътрудничество в областта на културата.

Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергийната ефективност, енергийните спестявания и възобновяемата енергия, както и меморандум за сътрудничество между "София Тех Парк" и словашката Агенция за иновации и енергия.

Словашкият президент ще разговаря с председателя на парламента Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов. Утре двамата президенти ще участват в откриването на Технологичния парк в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!